Helsinki Universal Guitar Festival

  4th HELSINKI
UNIVERSAL
GUITAR
FESTIVAL

Lauantai 21.11. Savoy-teatteri

Vándalus "Flamenco Oriental" on neljän Madridissa asuvan muusikon muodostama ryhmä, joka koottiin esittämään kitaristi Raul Mannolan ja huilisti Alberto Centellan säveltämää musiikkia Espanjan merkittävimmillä teatterifestivaaleilla esitettyyn kappaleeseen "La hermosa Jarifa". Heidän musiikissaan kuuluu itäisen välimeren kullttuuriperimä luonnollisella tavalla Flamencoon kietoutuneena, onhan Flamenco jo itsessään "fuusiomusiikkia" jossa ovat ainutlaatuisella tavalla sulautuneet toisiinsa itä ja länsi. Itää ryhmässä edustaa erityisesti Syyriassa ja Iranissa pitkään opiskellut luutun ja rubabin soittaja Michel Gasco, Alberton soittama ney-huilu sekä etniset lyömäsoittimet joiden spesialisti David García on.

Lauantai 21.11. Savoy-teatteri

Laulajana saapuu Suomeen ensimmäistä kertaa naisellisen vivahteikkaalla äänellä laulava Sonia Cortés, kahden kuuluisan flamencosuvun "risteytys" - hänen isoisänsä "Pucherete" oli Carmen Amayan kitaristi, ja äidinkin puolelta suku on täynnä merkittäviä flamencokitaristeja ja -tanssijoita, mm. Carmen Cortés - on monipuolinen taiteilija joka on laulanut mm. Joaquin Cortésin ryhmässä. Coreografiat on tehnyt ja konsertissa tanssijana esiintyy Savoy-teatterissakin jo useaan kertaan vakuuttanut, aina elegantti ja tulisen rytminen Eleonora Bayaz.

Raul Mannola on suomalaisena kitaristina ainutlaatuinen ilmiö: hän opettaa viidettä vuotta flamencokitaraa Madridin konservatoriossa, esiintyy yhdessä Madridin parhaiden flamencoartistien kanssa, julkaisi juuri yhdessä granadalaisen laulajan Manuel Lorenten kanssa äänittämänsä levyn "Flamenco y Solera", soittaa akustista kitaraa intialaisten muusikoiden kanssa, ja julkaisi viime keväänä levyn "40 Años de Guitarra" joka on yhteenveto hänen merkittävästä muusikonurastaan. Viime syksynä ilmestynyt kirja "The Creative Flamenco Guitarist" on myös saanut alan piireissä huomiota.

Lauantai 21.11. Savoy-teatteri

Alberto Centella - poikkihuilu, bassohuilu, ney
Michel Gasco - arabiluuttu, rubab
David García - perkussiot
Raul Mannola - flamenco- ja 12-kielinen kitara
Sonia Cortés - laulu
Eleonora Bayaz - tanssi

Juuso Nieminen ja Otto Tolonen kuuluvat suomalaisten klassisten kitaristien kärkikaartiin. Opiskeluaikoinaan Sibelius-Akatemiassa he voittivat yhteensä lähes neljäkymmentä palkintoa kitarakilpailuissa ympäri maailmaa. Sekä Niemisen että Tolosen soololevytykset ovat saaneet maailmanlaajuisesti erinomaisen vastaanoton ja he myös konsertoivat jatkuvasti ympäri maailmaa solisteina ja kamarimuusikkoina. Juuso Nieminen toimii Espoon musiikkiopiston kitaransoiton lehtorina ja Otto Tolonen assistenttina Sibelius-Akatemiassa, jossa hän myös suorittaa tohtorintutkintoa. Savoy teatterissa Nieminen ja Tolonen soittavat sekä sooloja että duoja.

Lauantai 21.11. Savoy-teatteri  

Juuso Nieminen - kitara
Otto Tolonen - kitara

 

 

Lauantai 21.11. Savoy-teatteri